Tel.: +385 21 770 733 | +385 1 35 35 079  | E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

O podnom grijanju

Vodno podno grijanje je kompletan sustav grijanja koji često zamjenjuje ugradnju radijatora na zid.

Ne samo da ugradnjom podnom grijanja dobivate udobnost toplog poda, nego i cijelih prostorija na ugodan način.

Cijevi s toplom vodom koja cirkulira kroz njih postavljaju se pod podom kako bi se toplina koja se emitira iz cijevi ravnomjerno širila prostorijama. Cijevi se ugrađuju u betonske ili aluminijske ploče što omogućuje toplinu da se ravnomjerno širi preko cijelog poda.

Pod odgovarajućim okolnostima, podno grijanje pruža učinkovitu potrošnju energije. Međutim, udobnost je ono što ljudi najviše vole. Ugodno je i hodati na toplim podovima. Razlog zbog kojeg se podno grijanje doživljava kao najudobiji način grijanja je to da se toplina stvara pri niskoj temperaturi koja se širi preko velikog područja.

Tehnički gledano, možete reći da se toplina koja se oslobađa zračenjem, u usporedbi s toplinom koja se oslobađa kretanjem zraka, povećava s podnim grijanjem. Toplinsko zračenje može se (za razliku od kretanja zraka) odmah prenijeti toplinu u okolna područja i ravnomjernije istu rasporediti u prostorijama.

Toplina iz radijatora oslobađa se kretanjem zraka. Topli zrak diže se na strop gdje grijanje nije potrebno, dok hladni zrak struji iznad poda.

Za naša osjetila najugodije je kada se hladniji zraki nalazi u visini glave a topliji zrak na nogama. Iz tog razloga podno grijanje je idealni distributer topline koji stvara ugodnost u svakom domu.

Prednosti podnog grijanja

  • Brzo zagrijavanjem zraka koji struji na pod, podno grijanje često sprječava oštar pad temperature.
  • Podno grijanje uvelike smanjuje kretanje zraka i cirkulaciju prašine u kući, a bez radijatora dobivamo dodatnu funkcionalnost prostorija.
  • Podno grijanje je prikladno za sve podne obloge.
  • Podno grijanje radi na niskoj temperaturi koja dobro funkcionira zajedno s energetski učinkovitim izvorima topline kao što su toplinske pumpe, kotlovi za pelete i solarne ploče ili njihova kombinacija.
Social Share:
Nibe AB
Flexit A/S
Welldana A/S
Thermotech AB
Contura AB