Tel.: +385 21 770 733 | +385 1 35 35 079  | E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Uzeti u obzir

Evo nekoliko stvari koje biste trebali razmotriti prije instaliranja sustava podnog grijanja.

1. Istražite svoje mogućnosti
Da biste dizajnirali sustav podnog grijanja pogodan za vašu nekretninu, važno je odrediti nekoliko ključnih pojedinosti o vašem domu. Rado ćemo vam pomoći u tome.

Da bismo vam pomogli, potrebne su nam sljedeće informacije:

  • Godina izgradnje objekta
  • Vrsta izolacije objekta
  • Ako postoji bilo kakva ventilacija i ako da, kakva
  • Vrsta podnih obloga
  • Izvor topline koji planirae koristiti
  • Drugi već postojeći sustavi grijanja

2. Postavite tanke podove i dobro izolirajte
Pokušajte dobiti što tanju konstrukciju poda. Tanji podovi zahtijevaju nižu temperaturu za zagrijavanje podne površine. Izolacija ispod podnog grijanja je vrlo važna kako bi se izbjeglo da toplina ide dolje umjesto gore. Ako se toplina propusti, bespotrebno gubite energiju, što dugoročno uzrokuje probleme s vlagom.

Preporučujemo:

  • 15 mm drvene obloge preko sustava podnog grijanja za optimalno djelovanje (maksimalno 30 mm)
  • Dobar kontakt između ploče i podnog obloga
  • Izbjegavajte upotrebu visećih ploča
  • Izolacija pod sustavom ploča bi trebala biti između 250 i 300 mm (min 200 mm)

3. Podesite udaljenost između cijevi
Uvijek prilagodite udaljenost između cijevi (c / c mjerenje) u različitim dijelovima objekta ili prostorije. S pravom udaljenošću dobivate ravnomjerniju temperaturu u cijelom sustavu podnog grijanja, što dovodi do nižih operativnih troškova i bolje funkcionalnosti.

Ulazna snaga i temperatura polaza variraju u različitim prostorijama. Potrebna snaga za grijanje objekta temelji se na ovim čimbenicima: izolacija u objektu, instalirana ventilacija s povratom topline i veličina pozor i njihov koeficijent provodljivosti.

4. Balansirati protok
Kada balansirate protok, provjerite je li prava količina vode podnog grijanja  u prostorijama. Veličina prostorije određuje duljinu podnog grijanja. To znači da različite sobe mogu imati cijevi s različitim duljinama.

Voda će prirodno pronaći najkraći put, što znači da će najkraća petlja (najbliža prostorija) dobiti najviše vode osim ako je protok uravnotežen. Za ravnotežu protoka potrebno je dobivanje dobre raspodjele topline u kući.

5. Postavite temperaturu vode
Kada se postavlja ispravna temperatura vode, pod će uvijek biti topao baš kao što bi trebalo biti. Idealna radna temperatura je postignuta kada su termostati otvoreni i "poziv" za toplinu traje dulje vrijeme.

Termostat čuva svojstvo na radnoj temperaturi. Postizanje ispravne temperature temeljan je za dobro funkcioniranje sustava, a odgovarajuća temperatura u potpunosti ovisi o mjerenju c / c, izolaciji i podnoj konstrukciji.

Reference: Thermotech i Švedska energetska agencija

Drveni podovi preko podnog grijanja
Mapa "Podne obloge preko podnog grijanja" pružaju vam osnovne informacije o tome što biste trebali razmotriti u odnosu na različite vrste podnih obloga preko podnog grijanja.

Također možete pročitati kako procijeniti toplinske smjernice i koje su zahtjevi vezani uz temperaturu, relativnu vlažnost i zaštitu od vlage.

Zašto ugraditi podno grijanje Thermotech
Nibe AB
Flexit A/S
Welldana A/S
Thermotech AB
Contura AB